woensdag 4 mei 2011

Gier van Rabarber tegen rupsen

Op een ochtend deze week merkte ik ineens dat 'iets' de aardbeiplantjes aan het opeten was. Ik kon eerst het beestje niet vinden, en wist dus niet wat het was. Maar later, na langer zoeken vond ik hele kleine rupsjes.
Met hulp op het moestuinforum waar ik lid ben, kwam ik erachter dat het rupsjes van een soort koolmot waren, die vaker op aardbeienplanten zitten.
Dit is de soort schade die ze aan de blaadjes gaven:



Ik wilde natuurlijk geen gif gebruiken, maar de schade aan de plantjes werd vrij snel erger. Ik vermoed dat alles gewoon op gegeten zou worden als ik niets deed.
Ik had al eens eerder van 'gier' gehoord op het forum, gier voor allerlei soorten problemen in de tuin.
Gier is een soort goedje dat met water en planten word gemaakt. Er zijn veel verschillende soorten gier, brandnetelgier is een bekende denk ik.
Het is een natuurlijke manier om oa planten te versterken of schadelijke diertjes te verjagen door middel van geur, of andere stofjes die in de plant zitten.
Ik heb gevraagd (op datzelfde forum) of er niet een soort gier is die rupsen verjaagd. Rabarber gier en Alsem gier waren de antwoorden.
Omdat ik Alsem niet zo snel zelf kan vinden, was rabarber de beste optie.
Op het forum kreeg ik een recept:

Rabarberblad (extract)
tegen luizen, rupsen en witte- en koolvlieg

Recept:
Pluk 1 kilo blad, snijd in repen en kook 20 minuten in 2 liter water. Laat afkoelen, zeven en voeg 1 eetlepel zachte zeep toe. Verdun 1 op 4 liter water, vernevelen op bewolkste dagen.


Rabarber thee werd aangeraden als een korte termijn oplossing, omdat gier een week moet staan voor het klaar is. Rabarber thee is op dezelfde dag nog klaar.

Ik ben bij een volkstuinvereniging in de buurt langs gegaan om te vragen of iemand daar misschien een paar (2 ofzo) rabarber bladeren aan me mee wilde geven voor gier. Het gaat namelijk vooral om het blad, niet om de stengels die je bij de groenteboer kan kopen.
Een vriendelijke man nam me meteen mee naar z`n tuintje en begon te plukken, marliefst 6 bladeren kreeg ik mee!
Rabarberblad is nogal groot, dus dat was echt 'meer' dan voldoende.



Hier heb ik rabarber thee van gemaakt, een klein hoopje rabarber, klein geknipt. Heet water eroverheen, en laten trekken.
Daarna verdunnen voor je het gebruikt, 1:10 zegt men. (1 deel rabarber extract, 10 delen water)



Dit heb ik gebruikt, enkel op de aardbeiplantjes.
Het enige dat ik anders gedaan heb is de zachte zeep in het recept, dat heb ik niet toegevoegd. Op het internet vond ik een ander recept, waarbij er aardig wat suiker in het goedje werd gegooid en geen zeep. Dit omdat suiker ietsje plakkerig is en ervoor zorgt dat de rabarber thee of gier even op de bladeren blijft plakken.
Verder heb ik de verhoudingen nog lager gemaakt, niet 1:10 dus, maar nog minder. De rabarber bladeren zijn namelijk giftig voor rupsen en andere beestjes (ook voor ons), ze gaan ervan dood. Ik wil het liefst gewoon 'verjagen' en niets dood maken, en zeker niet allerlei andere nuttige beestjes die er toevallig ook waren.
Of dat ook gelukt is weet ik natuurlijk niet, maar ik merk het vanzelf wel, en het liefst doe ik zo weinig mogelijk.

Ik ben wel erg blij dat ik nu weet dat 'gier' bestaat. Er zijn dus nog veel meer recepten met andere planten, nuttig voor andere dingen. Allemaal manieren dus om zonder 'rotzooi' probleempjes in de tuin op te lossen.
Ik heb ook brandnetel geplukt gisteren, omdat dit is wat er op internet vermeld word over brandnetel gier:

Brandnetelgier is een gegist aftreksel van brandnetelbladeren en -stengels dat nuttig is in de biologische tuin. Het bevat stikstof en mineralen en bevordert het bodemleven en stimuleert de groei van de planten. Een ongegist aftreksel van brandnetels kan bladluizen en andere zuigende, schadelijke dieren verdrijven.

Klinkt goed toch? :)

4 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal dit ook eens gaan proberen, ik heb een hele lange tijd de rupsen er vanaf gehaald maar dat is gekkenwerk, om het zo te benoemen,

    Het vreemd is dat we hebben 2 hang potten aan de muur, daar zit bijna geen vreeterij in.

    Maar in de 2 bakken die we aan de tuinhek hebben hangen daar zit heel veel vreeterij in...

    Ik zal dit recept eens proberenn.

    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou dit ook niet werken als alternatief voor het bestrijden van de varaomijt bij bijen ?

    BeantwoordenVerwijderen