vrijdag 29 april 2011

Turf, potgrond en nog een verhoogde bak!

Nog een tuinbak erbij!!
Opnieuw gemaakt in het lastige stuk tuin waar stenen in de grond zitten, en waar een breekijzer nodig is omdat simpelweg graven gewoon niet lukt (zie het blogbericht 'nieuwe stenen bouwsels') maar, deze keer had ik super veel hulp van een hele goede vriend.
Met z`n 2en werken aan zoiets is nog veel leuker, en voor m`n gevoel was het best snel klaar. Ook al was het toch een behoorlijke klus.
Alle stoeptegels zijn nu gebruikt en het resultaat is een behoorlijk grote tuinbak, gevuld met turf en potgrond.

Graven, spitten en breken met het breekijzer:


De hoeveelheid turf die erin zit is een beetje een experiment. Ik had nog veel turf staan, wat best aardig wat ruimte in nam.
De bodem bestaat voor een heel groot deel uit strandzand, er zitten schelpen tussen en schelpengruis. We dachten daarom dat er misschien ook wel veel kalk in zou kunnen zitten.
Turf maakt de grond zuur, maar dit zand leek door de mogelijke kalk wel de juiste tegenhanger dus we hebben beiden goed gemixed. Het voelde qua structuur in ieder geval heel erg goed aan. Super luchtig en lossig.
Er is daarna ook nog veel potgrond bij gekomen, ook weer behoorlijk goed gemixed met de turf en het zand.
De grote steen links onder kwam ook uit de grond :P en de bakstenen die rechts staan opgestapeld is wat er nog over is van eens zo grote stapel tegels en stenen.

Ik ben echt heel blij met deze extra ruimte, de bak is groter geworden dan ik van tevoren had bedacht, en dat is echt super!
Ik weet nog niet wat er allemaal in gaat komen, in ieder geval groente/fruit planten die klimmen, die kunnen dan via de schutting omhoog.
En kleinere planten die in een schaduwrijke omgeving kunnen groeien.
Ik ga er nog even over nadenken, als iemand idee├źn hebt over welke soorten hiervoor leuk en lekker zijn dan hoor ik het graag! Er zijn vast veel mogelijkheden.

Als afsluiting wilde ik nog vertellen dat de allereerste komkommer ook gegeten is, we vonden hem beiden lekker en smaakvol. Echt leuk!!!

3 opmerkingen:

 1. Hallo Aerin,
  Het wordt steeds mooier bij jou in de tuin! Fijn dat je zo bent opgeschoten. Veel plezier met het uitzoeken van groenten die goed tegen schaduw kunnen. Moet lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het wordt elke keer een stukje mooier bij jou. Wat een werk heb je verzet. Eerlijk gezegd heb ik geen idee welke planten je er het beste neer kunt zetten. Maar ik hoor het graag van je, ik heb namelijk ook zo'n stuk langs de schutting waar alleen avondzon komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ella en Nans!
  Ik heb ondertussen wel wat tips gekregen, en zal ze binnenkort opschrijven :)

  BeantwoordenVerwijderen