vrijdag 22 april 2011

Nieuwe stenen bouwsels

Ik had nog 1 enorm rommelig stuk in de tuin. Een soort hoekje dat naast de achterdeur zit. Er stonden voor ik met het hele moestuin gebeuren begon, heel wat bakstenen, grote stoeptegels en meer van dat soort dingen. Ik kon er amper in komen omdat het zo vol stond.
Toen ik hier kwam wonen was de hele tuin namelijk betegeld, die heb ik er allemaal zelf uit gehaald. Omdat ik geen auto heb heb ik ze toen opgestapeld en vanaf dat moment stonden ze daar maar ruimte in te nemen.
Door het bouwen van muurtjes en verhoogde bakken voor de moestuin, was ik al heel wat stenen kwijt maar de grote stoeptegels stonden er nog.
Daar wilde ik graag wat mee maken, precies op de plek waar ze stonden. Dat was dus veel gesjouw, want ze zijn echt zwaar.

Toen ik ze allemaal had verplaatst, kon ik beginnen met het vrij maken van de grond, daar lagen namelijk ook nog stoeptegels op, gewoon als stoep. Maar dat bleek moeilijker dan verwacht. Ze zaten muurvast aan een laag cement eronder.
Ik had alleen een schep als gereedschap hiervoor dus het lukte gewoon totaal niet. Dat was vervelend want het betekende dat ik alles voor niets weg had getild.
Gelukkig kwam toen de buurman langs, nieuwsgierig naar wat ik aan het doen was. Hij bleek een breekijzer in z`n bezit te hebben voor het loshalen van pallet hout, hij maakt daar meubels en kleine kunstvoorwerpen mee. Met het breekijzer kon ik met wat moeite de tegels wel los krijgen.

Daarna volgde een nieuw probleem, het laagje cement moest nog weg. Het moest allemaal los gehakt worden, wat wel lukte maar wederom met veel moeite. Uiteindelijk was de laag cement weg, en toen bleken er ook nog eens allemaal brokstukken en stenen in de grond te zitten, ik denk dat dit een soort fundering moest voorstellen. Wat erg irritant werken is natuurlijk :P ook hiervoor had ik het breekijzer vaak nodig. Stenen + zand weg 'scheppen' gaat eigenlijk niet, je schep gaat er gewoon niet tussen en onder, ook buigt de schep ervan. Met een breekijzer kan je de stenen in de grond loswippen en er dan makkelijk uit tillen.

Maar goed, lang verhaal :)
Het is uiteindelijk wel gelukt!
Ik heb nog steeds stoeptegels over, maar niet zo storend veel meer.

De bakstenen die je links in de hoek ziet liggen is een gedeelte van wat er uit de grond kwam. Nog meer naar links (buiten de foto) lag de rest.


Hier al een stuk verder. Stom genoeg heb ik geen 'ervoor' foto gemaakt. Het lijkt niet veel, maar het was echt een rotzooi daar. Naast de stenen ook veel andere dingen.


Lol, van die andere dingen heb ik wel een foto.


Een blij moment, want het is klaar! Zere spieren handen en rug, maar het is gelukt!


Hier is alles weer ingedeeld. Ik heb geen schuur dus ik kan de spullen die achterin staan nergens anders kwijt helaas.

Ik heb nog wel het idee om de laatste stoeptegels ook te gebruiken, voor vergelijkbare bakken. Misschien tegen de schutting aan zodat daar klimmende of rankende groenten kunnen groeien. Dat zou ik wel heel erg leuk vinden. Ik zie alleen wel op tegen het gedoe, ik denk dat de tegels daar precies hetzelfde gelegd zijn :P inclusief cement en de rest.
In ieder geval maar even wachten tot de spierpijn voorbij is, ik heb vast binnenkort 'wel' zin om weer verder te gaan.


Tot slot nog twee foto`s, eentje van de poes die het hele gebeuren met een geïrriteerd en soms geïnteresseerd oog in de gaten heeft gehouden. En een foto van een mysterieuze stoeptegel waar ik nog nooit onder gekeken had. Nu dus wel, en er blijkt een put/ventilatie-iets onder te zitten.. vreemd. Er zitten in ieder geval 'erg' veel spinnen in, dus ik heb de tegel weer netjes terug gelegd :P

3 opmerkingen:

 1. pfieuw wat een werk, maar het is wel mooi geworden. Nu nog vullen, wat ga je erin zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Petje af voor al je noeste arbeid (en dat met dit mooie weer!). Fijn dat het zo mooi is geworden.
  Ben benieuwd wat erin komt!

  Grappig trouwens: we gaan steeds gelijk op. Hier is manlief heel hard bezig geweest aan een volgende bak voor de moestuin (en die heeft ook spierpijn ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat er in de zomer sla in komt. En, er hangt een grote stalen balk boven dat witte paneel dat je steeds ziet. Daarvandaan wil ik touwtjes naar beneden spannen, vastzetten met haringen, en dan bonen omhoog laten groeien.
  Ik hoop dat de bonen dat ook willen :P

  BeantwoordenVerwijderen