donderdag 3 maart 2011

Mandjes vlechten

Iemand op een forum maakte een leuk topic over manden vlechten, en hiermee bracht ze me op een idee. Ik heb nog nooit manden gevlochten maar wilde het graag proberen. Ik had nog wat stokjes liggen van de oude Xenos gordijntjes waar ik plantenpotjes van heb gemaakt (zie vorige blogbericht). Die stokjes vallen eruit wanneer je ermee bezig bent.. dus die heb ik toen maar bewaard. Ik vroeg me af of deze stokjes bruikbaar zouden zijn als materiaal om een mandje mee te maken en dat bleek zo te zijn. Hier het proces :) :

Ik heb de stokjes laten weken in warm water om ze zachter te maken.


Toen wat gras verzameld in de tuin en dit schoon gespoeld, verder heb ik ook raffia gebruikt.


Ik wist niet hoe ik een mandje moest vlechten dus heb 1 mand dat ik hier in huis heb gebruikt als voorbeeld. Bij deze mand was het begin gemaakt zoals hier. 5 stokjes naast elkaar, en dan nog een groepje van 5 er dwars overheen. En hiermee begon het mandje simpelweg, want je kan nu al met raffia (of wat dan ook) gaan vlechten. Ik heb nog een metalen ring gebruikt om de stokjes tijdelijk aan vast te maken. Zodat het mandje rond van vorm zou worden.


Een bovenaanzicht, hier zie je de twee groepjes van 5 stokjes dwars over elkaar heen.


Het eerste stukje heb ik met natte raffia gedaan, omdat raffia wanneer het nat is wat stroef word. Het zorgt ervoor dat de stokjes sneller vrij stevig aan elkaar zitten.


Hier ergens brak er een stokje af! Dat was lastig maar ik kwam erachter dat ik het afgebroken deel gewoon op de juiste plek een paar cm in het mandje kon steken, en daarmee wel verder kon. Niet super stevig in het begin maar naarmate ik verder vlocht bleef het toch aardig zitten.


Hier ook een stukje gras. Geen idee welke soort het is, het stond gewoon in de tuin en is erg lang, 80 cm of iets dergelijks.


Zoals te zien is heeft het mandje geen platte bodem en kan dus niet staan, dus ik denk dat ik er dan een hangmandje van zou moeten maken. Natuurlijk voor een klein plantje.


Uiteindelijk heb ik het afgewerkt door er met een stuk raffia op een andere manier doorheen te vlechten, zo dat het eind een beetje vast zou zitten aan de stokjes. Dit is nog niet helemaal naar tevredenheid want het kan er zo af schuiven. Als iemand weet hoe ik dat beter kan doen hoor ik het graag!! (en dan zonder lijm! ^_^)


1 opmerking:

  1. wow, wat knap van je. Ziet er goed uit hoor. Misschien kun je een stukje terugvlechten om het vast te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen