zondag 27 februari 2011

Plantenpotjes maken

Gisteren heb ik van een oud Xenos gordijntje (+ plastic zakjes en elastiekjes) plantenpotjes gemaakt:


Ik wilde ze zelf maken omdat het er leuk uit ziet, maar ook omdat ik ze dan qua formaten geschikt kan maken voor de plek waar ze moeten staan.Aflopend in hoogte, zodat alle plantjes zon krijgen.
De grotere soorten planten hebben hogere potten, zodat ze er lekker lang in kunnen blijven groeien.
Het was heel simpel om te maken, en het gordijntje was kapot dus prima als materiaal hiervoor.

Op een gegeven moment was het materiaal op en heb ik een oud strandmatje waar een gat in zat, gebruikt om de rest van de potjes te maken.Bij sommige potjes heb ik ervoor gezorgd dat er een bekertje in past, zodat kleine plantjes in het begin een mini kasje kunnen hebben.


Andere potjes zijn bijvoorbeeld weer heel lang en dun, zodat ze loze ruimte kunnen opvullen. De lange dunne potjes zijn met wat raffia aan een breder/lager potje vast geknoopt, zodat ze niet om kunnen vallen.


Ik vermoed dat het voor de planten niet veel uitmaakt of het potje breed en laag is, of lang en dun. Er zit ongeveer evenveel aarde in als standaard plastic potjes van 7x7x8 cm. Bovendien maken ze nu alvast lekker lange wortels, misschien hebben ze daar alvast baat bij als ik ze in de tuin plant. Dan kunnen ze in droge periodes alvast goed bij het grondwater dat dan iets dieper zit. (geen idee of het werkt, het is maar een idee/experiment)Over de bodem van het potje zit trouwens nog een 2de zakje, strakgetrokken en met een elastiekje vast gemaakt. Zodat het materiaal niet te snel gaat schimmelen, het is niet erg als het toch gebeurd, maar liever over een tijdje pas. In de bodem heb ik een stuk of 6 gaten geprikt met een mesje, zodat de afwatering wel werkt (anders kunnen de wortels gaan rotten). En zodat ik alle planten tegelijkertijd water kan geven (als ik dat wil) door water te gieten in de met plastic bekleedde plank (met randen) waar ze op staan.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Eerin,

  Ik ben je nieuwe volger. Ik ga met belangstelling meelezen want ook ik begin dit voorjaar voor het eerst met moestuinieren in bakken. Bij mij zijn ze van hout. Ik vind in ieder geval het idee van het minikasje in de tuin al geweldig.
  groetjes ella

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ella, leuk! Ik wilde de bakken oorspronkelijk ook graag van hout maken, dat vind ik wel heel mooi. Maar ik had al die stenen staan en wilde die ruimte liever gewoon goed gebruiken. Dus de stenen voor de randen van de bakken, en dus nieuwe ruimte :) Ik ben wel benieuwd naar wat je allemaal gaat kweken, heb je ook een blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke site, Eerin. Zit met plezier te lezen. Heb problemen met oregano verbouwen. Heb jij tips?

  BeantwoordenVerwijderen