woensdag 23 februari 2011

Update zaailingen

Het gaat best goed met de verschillende zaailingen. Alleen de sla wil niet zo, maar die kan ik maanden lang nog blijven proberen (anders dan met sommige andere soorten) dus dat is niet zo erg.
De komkommer gaat het beste, wanneer de zaden in de grond zitten schieten ze binnen een dag door de aarde heen naar boven en zien ze er meteen prachtig en sterk uit. De eerste dagen groeien ze echt centimeters, wat ik echt verassend vond.
Paprika zaden bijvoorbeeld hebben bij mij tot nu toe veel langer nodig, ze beginnen nu uit te komen maar ik had ze 3 weken geleden al gezaaid. En de kleine plantjes groeien langzaam.
De tomaten gaan behoorlijk goed, zover ik als leek kan zien. Wel zaai ik in maart al die soorten opnieuw voor de zekerheid. Ik heb ze namelijk (omdat ik niet kon wachten) te vroeg gezaaid en wil er zeker van zijn dat ik over een tijd goede planten heb. Het kan altijd nog mis gaan omdat ze zo vroeg zijn gezaaid (hoor ik mensen vertellen).

Hier dan nog 2 foto`s van de groeiende plantjes.

(komkommer)


(vleestomaten en minibel tomaten en in de grote rode pot daarachter een cayenne peper)


Ik gebruik tot nu toe geen lampen om ze sneller groot te krijgen. Als ik dat wel zou doen zouden ze veel sneller gaan, maar ik had het idee dat planten misschien wel sterker licht op gaan vangen als er weinig van is. Wanneer er een overdosis licht en warmte is iedere dag hebben ze meer moeite als ze naar buiten gaan (denk ik)
Als ik ze dan buiten zet (en geen kunstmatig licht of warmte kan geven) zijn ze misschien sterk genoeg om de veranderingen goed te doorstaan. Meestal worden planten opgekweekt met kunstmatig licht en warmte, en voor ze dan naar buiten gaan is er een afhardings periode van een week (zover ik lees). Een soort tussenfase om ze te laten wennen aan moeilijke omstandigheden. Ik doe dat dus eigenlijk gewoon vanaf het begin af aan al. Geen idee of het goed is :) maar te proberen en ook goedkoper. Groeilampen kosten ook weer geld natuurlijk.

Voorlopig staan ze uiteraard nog binnen allemaal, maar wanneer het goed warm komen de tropische soorten op een zonnig plaatsje in de tuin te staan.

De bekertjes die je op sommige foto`s ziet zijn om toch ietsje warmte bij het plantje te houden. Ik zet de planten namelijk wel dicht bij het raam zodat ze dat licht wel goed opvangen. Dicht bij het raam is het erg koud, kouder dan in de rest van het huis, en vooral snachts. De bekertjes lijken goed te helpen bij het vasthouden van warmte. Een mini kasje voor mini zaailingen dus.

4 opmerkingen:

 1. Hallo
  voor komkommer washet inderdaad nog wat vroeg.
  Maar met de tomatenplanten komt het wel goed, ze zien er op de foto eigenlijk wel goed uit. Ze hebben duidelijk geprofiteerd van het licht. Dat ze iets kouder staan bij het raam is eigenlijk niet zo erg. Licht is het allerbelangrijkste voor de plantjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi daar! Leuke reactie!
  Op het zakje van de komkommerzaden stond juist dat het nu al kon, en op de zakjes van de meeste tomaten (op 1 na) stond half maart. Vandaar dat ik van de komkommer dacht dat het al goed zou zijn. (wel binnen natuurlijk)
  Maar ik kan wel geloven dat komkommer van nature gewoon later moet, als het warmer is buiten.
  Ik zal in ieder geval letten op het licht, bedankt voor de tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk blog! Ben zelf ook bezig met de eerste stappen op het pad van squarefeetgardening en het is een feest van herkenning. Hier zijn mijn 3 gezaaide slaplantjes net alledrie opgekomen en ben ik aan het worstelen met de juiste betaalbare en milieuvriendelijke aardemix.

  Leuk om je ervaringen te lezen. Ik heb er al wat handige tips uit kunnen halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk zeg! Ik vond de aardemix ook moeilijk en de vermiculiet uiteindelijk gewoon te duur alles bij elkaar. Ik heb nu ongeveer 7 vierkante meter aan bakken, dat zou 7 zakken zijn! Hier kosten ze 22 euro :o dat is echt een enorm bedrag voor maar 1 ingrediƫnt. Wel wil ik de vermiculiet proberen in potten, zodat die langer een beetje vochtig blijven in de zomer :).
  Ik ben benieuwd naar de aardemix die je maakt uiteindelijk, en naar hoe het dan vervolgens gaat. Leerzaam allemaal :)

  BeantwoordenVerwijderen