maandag 1 april 2013

Een verticaal tuintje, van een wijnkistje

Gisteren was ik aan het rondkijken op het internet, en kwam allemaal mooie verticale tuintjes tegen. Ik besloot het zelf ook een keer te maken (proberen). Er stond ergens een tutorial waarbij er zo`n tuintje werd gemaakt met een sinasappelkist, die ik helaas niet had. Ik zocht rond in huis en vond een wijnkistje, die eigenlijk wel heel geschikt leek, en begon te 'knutselen'. Hieronder het resultaat, en de stappen:

Het wijnkistje.
Om het allemaal waterdicht (een soort van) te maken moet er eerst plastic in. Ik heb twee lagen van een vuilniszak gebruikt. Daarna het stukje hout in het midden weer terug, omdat dat de aarde straks op z`n plek helpt houden.
Dan kan de potgrond erin, helemaal tot de rand.
Het overige plastic kan eroverheen gebouwen worden, zodat het 'dicht' zit.
Als je goed kijkt, zie je nu twee latjes, bovenin en onderin zitten. Deze heb ik gemaakt van de schuifdeksel van het kistje. Gewoon twee stroken eraf zagen, en ze erin schuiven. Daarna heb ik het plastic met mos bedekt, de reden daarvan word later duidelijk. Om de planten straks water te kunnen geven heb je twee buisjes nodig, ik heb elextrabuizen gebruikt. Ik heb met een mesje twee gaten gemaakt in het plastic, de buisjes schuin erdoorheen gestoken, en het mos weer terug gelegd. Als je nu voorzichtig water in de buisjes giet, komt het in het potgrond terecht.
Om alles goed bij elkaar gehouden heb ik er nu een soort matje over heen vastgemaakt, en met een schiet nietmachine vastgemaakt. Trek het goed strak, zodat de inhoud van het kistje er niet uit valt als de 'verticale' tuin straks verticaal word neergezet. Voor extra stevigheid, niet je het matje ook aan het middelste latje (dat niet meer zichtbaar is door het mos het plastic) vast. Zorg dat de buisjes goed blijven zitten.
Nu moeten de plantjes erin. Snijd met een scherp mesje een u vormig gat in het matje en daarna ook in het plastic. Vouw het opzij, haal wat mos weg, schep wat grond weg om ruimte te maken voor het plantje. Druk het plantje er voorzichtig maar stevig in. Duw het mos terug tussen het matje en het plastic, en stut daarmee het plantje zodat het er niet uit kan vallen.

Excusses voor de rare opmaak trouwens, blogger werkt niet helemaal mee op het moment.

2 opmerkingen:

  1. Wat grappig zeg!
    Ook leuk om cadeau te geven :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi gemaakt en ziet er gezellig uit, mooier dan gekochte toestanden uit de tuincentra die overal hetzelfde eruit zien en nog eens te duur zijn ook.
    Leuk hoe je je moestuintje aanlegt!

    BeantwoordenVerwijderen