donderdag 19 januari 2012

Alvast cacaodoppen en op zoek naar houtsnippers.

Over een niet al te lange tijd, wil ik de eerste mini tuinkas/tunnelkas weer neer gaan zetten in m`n tuin. Zodat ik vrij vroeg kan beginnen met het planten van zaailingen die de kou wel aardig kunnen weerstaan.
Daarvoor moest ik tenminste 1 tuinbak opruimen en klaarmaken, want alle tuinbakken waren nog een rommeltje. Ik heb ervoor gekozen om de kas op dezelfde plek neer te zetten als vorig jaar, dus ik heb de tuinbak bij het raam nu voorbereid.

Dit jaar heb ik besloten om wat meer bodembedekking te gebruiken dan vorig jaar. Vorig jaar had ik heel veel bladeren uit een park/bos gehaald, om daarmee de bodem te bedekken. Het zorgt ervoor dat vocht goed vastgehouden word, onkruid wat minder doorkomt, en bladeren ed trekken wormen aan, wat goed is voor de vruchtbaarheid van de grond. Verder helpt het ook tegen buurtkatten die op zoek zijn naar een 'kattenbak' in de open lucht. Katten graven het liefst in zand/aarde, als er iets overheen ligt, vinden ze het al minder aantrekkelijk.

De bladeren werkten goed, en ik vond het mooi staan.. een bos sfeertje in de tuin vind ik leuk. Alleen was het veel werk om zakken vol bladeren hier te krijgen, zonder auto, en composteerden de bladeren te snel.
Composteren is goed, het helpt de bodem vruchtbaar te blijven, maar als het te snel gaat (in dit geval) vind ik het niet handig omdat ik dan vaak zal moeten sjouwen met bladeren.
Ik dacht daarom dat houtsnippers wel heel handig zou kunnen zijn, of cacaodoppen van een tuincentrum. Houtsnippers zou mogelijk de goedkoopste oplossing kunnen zijn, en misschien het meest 'natuurlijk' van de twee. Maar ik zo snel nog geen plek vinden waar ik ze kon krijgen (tips zijn welkom!)
Dus voor deze eerste tuinbak ben ik voor cacaodoppen gegaan, gewoon 1 zak en dus nog niet te duur. De andere tuinbakken kan ik misschien wel afmaken met houtsnippers, omdat ik voor die bakken nog veel meer tijd heb voor er zaailingen in moeten.

Ik heb alles dat dood was of niet nodig, weg gehaald, en het meeste ervan klein gemaakt zodat ik het in dezelfde bak kon begraven. Mijn hoop is dat dat wormen trekt, en dat het uiteindelijk gewoon mooie compost word. Er zat oa Bernagie/komkommerkruid tussen, wat heel goed is voor een gezonde grond. De Bernagie ga ik uiteindelijk gewoon weer zaaien, zodat ik er ook weer planten van heb.

Hier het resultaat met de cacaodoppen, een handig voordeel aan cacaodoppen is trouwens dat ze erg licht van gewicht zijn. Met de fiets is zo`n zak makkelijk thuis te krijgen, wel lopend.. maar in ieder geval niet zwaar.
Verder zie je wat Snijbiet staan, die zijn nog over van vorig jaar. Ook staat er nog Oregano, Peterselie en Goudsbloemen (zonder bloem :P). En helemaal rechts in het hoekje zie je aardbeien.De tweede foto laat zien hoe de rest van de tuin er momenteel uitziet, niet zo heel mooi nog! Ik moet dus nog wel aardig wat doen.

2 opmerkingen:

  1. Oh lekker jij bent ook alweer aant rommelen in de tuin, langzaam aan weer beginnen. Heb vandaag de laatste zaden besteld, en volgende week de paprika's zaaien, leuk! Ben je niet bang voor schimmel met die cacaodoppen? Omdat juist de grond rond de stengels vochtig blijft....
    veel succes!

    groetjes Annemiek http://fruittuin.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grote Soms zie ik erg leuk en makkelijk gemaakt blogs, maar in de meeste opzichten zijn ze erg handig als je blog.http://www.inuwtuin.nl/tuinkasten

    BeantwoordenVerwijderen