vrijdag 8 april 2011

Bernagie/Komkommerkruid


Dit is Bernagie/Komkommerkruid. Een heel boeiend plantje omdat deze volgens de boeken de grond verbeterd en de weerstand van planten in de buurt heel erg versterkt. Men zegt dat de tomaten van tomatenplanten die ernaast staan, lekkerder worden dan tomaten verderop en idem met aardbeien. (Voor tomaten is het sowieso goed omdat die wel wat extra weerstand kunnen gebruiken tegen al de problemen die ze gemiddeld hebben.)

Verder, als de Bernagie planten bloeien zijn het goede trekkers van bijen en hommels, die dan helpen met natuurlijke bestuiving van andere planten in de buurt. En als de Bernagie uiteindelijk dood gaat, word de plant erg geschikt als compost of mulch, wederom omdat het de grond verrijkt.

Bernagie is 'ook' nog eens eetbaar, schijnt als komkommer te smaken, zelfs de bloempjes die erg schattig zijn voor in salades of 'in' ijsblokjes. En tot slot word het gezien als een geneeskrachtige plant. Komkommerkruid is rijk aan mineralen en bevat een hoog gehalte kalium. Hete thee werkt koortsverlagend en is goed als middel bij mond- en keelinfecties en bij verkoudheden, is ook bloedzuiverend en schijnt te helpen tegen melancholie en zwaarmoedigheid.

Ik heb het plantje dus uitgebreid gezaaid, want dat klinkt allemaal wel heel goed! Ik vind het leuk om te testen of de planten naast Bernagie inderdaad sterker worden dan de rest. Maar misschien zorg ik er wel gewoon voor dat er hier en daar + overal :) Bernagie staat, baad het niet dan schaad het niet toch? Ik kan die test dan niet doen, maar ach..

Hier nog een foto van een volwassen plant, deze foto is niet door mijzelf gemaakt:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten