woensdag 26 oktober 2011

Einde van het jaar

Ik besloot dat ik vandaag maar weer eens een blogbericht moest schrijven. Het is alweer best lang geleden.
De reden hiervan is dat de tuin al een tijdje niet zo goed meer ging, veel last van schimmels op de bladeren en van de aardappelziekte.
Ik denk dat dit alles komt van de hoeveelheid regen die we gehad hebben in augustus, dat was toch een beetje teveel van het goede.
En ik moet heel eerlijk toegeven dat ik het op een gegeven moment ook niet meer zo goed bijhield.
Heel stom natuurlijk, want het heeft altijd zin om door te gaan. Planten groeien altijd wel door en doen altijd wel hun best toch nog een vrucht te maken.
Het bewijs hiervan vond ik kort geleden in de tuin.
Ik had eigenlijk alle planten wel ongeveer afgeschreven, ik vermoedde dat ze gewoon dood zouden gaan op een gegeven moment.
Maar toen ik op een keer 'gewoon zomaar' even onder wat bladeren keek, vond ik een aantal pompoenen, citroenkomkommer en ronde courgettes.
De laatste twee wel wat te ver door gegroeid, daardoor een harde schil en misschien niet zo lekker meer, maar nog steeds wel erg sierlijk.Ook heb ik nog wat 'muizenmeloen' komkommertjes gevonden. Daar heb ik helaas geen foto van gemaakt maar als ik er nog wat vind, zal ik dat alsnog doen.

Voor nu doe ik niet veel meer met de tuin. Het koudere weer begint en ik ben op het moment meer bezig met andere dingen, en dan binnenshuis. Ik schilder welleens wat, en maak houten sieraadjes, vlinders en libelles. Ik vind hout een mooi materiaal en werk er heel graag mee.
Dit is een voorbeeldje van wat wat er dan zoal uit komt.
Helemaal met de hand gevormd, gebrand etc:


En ik ben daarnaast begonnen met een geheel nieuwe hobby, glas smelten! Ik maak ook daar sieraden van en vind het heerlijk om te doen.
Voor de winter lijkt me dat een prima activiteit, en zodra het dan weer langzaam aan lente word, krijg ik vast weer de moestuin kriebels. Volgend jaar wil ik een aantal dingen anders doen. Zo wil ik minder tomatenplanten, en meer komkommerachtigen. Wortels lijkt me ook lekker en misschien wat meer sla omdat het zo fijn is om iedere dag wat blaadjes te plukken en direct op je brood te doen met iets anders. Heerlijk vond ik dat.
Natuurlijk wel alles helemaal zonder gif of schadelijke producten, alles weer zo natuurlijk mogelijk.

Ik ben wel van plan een blog bij te gaan houden over m`n andere creatieve bezigheden, het glas, m`n schilderijen/tekeningen en het hout. Dus als je het leuk vind, hou deze blog dan nog even in de gaten, ik zal een link posten zodra de blog er is.
Of... misschien zou ik het gewoon hierin moeten zetten.. hmm, ik weet het nog niet precies. Maar ik zal er nog duidelijkheid over geven zodra ik iets meer besloten heb.


Tot slot nog wat leuke weetjes over de blog en de afgelopen maanden:

* Ik heb dit jaar, uit mijn kleine stukje tuin, meer dan 200 tomaten kunnen oogsten. En verder veel aardbeien, komkommers, kruiden, wat peultjes, veel sla, veel radijs enzovoort. Ik vond het heerlijk om zulke verse dingen te kunnen eten en heb daar echt oprecht van genoten. Ik ben erg verbaasd over hoeveel opbrengst je kan hebben uit zo`n klein stukje grond. En dat terwijl ik ook nog een periode 'niet genoeg' heb gedaan aan de tuin. Als ik dat wel had gedaan was het meer geweest. Volgend jaar misschien wel nog beter :).

* Een gek weetje is dat de blog nog best aardig bezocht is, ookal zijn er niet eens zoveel echt aangemeldde volgers.
Natuurlijk waren het vooral mensen uit Nederland en Belgie.. maar gek genoeg ook aardig wat hits uit Frankrijk, Spanje, de VS, Canada, de Nederlandse Antillen, Duitsland en.. uit Rusland! Ik begrijp niet helemaal hoe dat zit maar vind het erg leuk natuurlijk. Uit Rusland kwamen er ongeveer evenveel hits als uit Belgie.
(*zwaait vrolijk naar de personen in Rusland die af en toe langs komen!!*)
(en ook naar al die andere mensen natuurlijk! :P)

Lang leve statistieken! :D altijd leuk om te zien.

* En een laatste leuk weetje is dat een aantal mensen in m`n buurt (in de straat en iets verderop) ook mini moestuintjes zijn gestart, omdat ze het zo leuk vonden. 1 buurman is zelfs een stuk moestuingrond gaan huren, zodat hij het wat groter aan kon pakken.
Jammer genoeg was er ook iemand die wat kritiek had op m`n bezigheden, die vond het maar niets dat het geen 'gewone' tuin was.

4 opmerkingen:

 1. Hallo Eerin ,Je blog is leuk en zou je ook blijven volgen ,mooie Hobby heb je nu van het winter en Moestuinen werkt aanstekelijk .

  groetjes Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt :)
  En ja, het werkt zeker aanstekelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het altijd leuk om je blog te lezen. Dus wat mij betreft deze winter allerlei blogjes over je andere hobby´s

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om weer wat over je moestuin te horen.
  Ik heb het steeds met interesse gevolgd.

  Grappig dat mensen in je omgeving je voorbeeld volgen.

  BeantwoordenVerwijderen